Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Beszélgetés Pákozdi Evelinnel Szupersztár Mazsorett- és Táncegyesület vezetőjével

Mit tetszenek itt csinálni?

- bemutatkoznak a VOKE Egyetértés Művelődési Központjának együttesei, csoportjai, körei…
Beszélgetések
- Pákozdi Evelin vagyok, a Szupersztár Mazsorett- és Táncegyesület vezetője.
-    Tornyi Ferenc: Jól néz ki! Ezt a táncnak köszönheti?
-    Pákozdi Evelin: Részben, fiatal is vagyok és három éves korom óta táncolok.
-    T.F.: Volt-e mazsorett-tánc Magyarországon harminc évvel ezelőtt?
-    P.E.: Úgy tudom, igen, Tóthné Rozsály Judit vezette be, Amerikából hozta, de, hogy pontosan mikor, azt nem tudom…
-    T.F.: Olyan ez, mint amikor a pom-pom’ lányok kihasználják azt az időt, ha például szünet van egy kosárlabda-meccsen, vagy ünnepi felvonulásokat színesítenek szép lányok táncos produkciói?
-    P.E.: Több változat is van, előfordul, hogy az ünnepi felvonulást tényleg „színesítjük”, másszor színpadon hosszabb műsort adunk… Vannak pom-pomos, zászlós, botos, este világító-botos táncaink, különböző műfajokban, aztán ír, vannak magyar táncaink, szteppelünk, szambázunk, polkát, rumbát„ járunk”!
-    T.F.: Láttam jó néhányszor Önöket és azt vettem észre, hogy vannak itt  kifejezetten „duci” lányok…
-    P.E.: Így van,  de mi próbálunk változtatni ezen, mert én is voltam kövér és lefogytam és tudom, hogyha valaki lelkes és meg van benne az akarat, akkor egy teltebb kislány is hozzásegítheti a csoportot a sikerhez.
-    T.F.: Miért jönnek ide a gyerekek? Fogynak, kitartóak lesznek, javul a tartásuk, a mozgásuk, nő az önbizalmuk?
-    P.E.: Ez mind benne van, vagy ennek a lehetősége, örülnek, hogy közösségbe’ tartoznak, és azt vettem észre, hogy – működik a dolog, mert én nagyon tudok hatni a gyerekekre, imádom őket, szívből-lélekből csinálom és ők is szeretnek engem. Maximalista vagyok, sokat követelek, de így is elfogadnak.
-    T.F.: Én még csárdást járni sem tudok, mozgás-koordinációs bajom van?
-    P.E.: Nem! Mindent tanulni kell! Van olyan gyerek, akinek nincs ritmusérzéke, azzal megküzdök, de megtanítom őt is, mindenkibe’ bele lehet a tánctudást „verni”, csak akaraterő kérdése!
-    T.F.: A mazsorett női műfaj?
-    P.E.: Többnyire! Szeretnék fiúkat is bevenni a csapatba, mert ezek az ír táncok, zászlós-táncok kemény – mondjam úgy: férfias próbát jelentenek, ők hiányoznak; tehát szeretettel várom a fiúkat.
Schram Lilla vagyok. Én pedig Czinege Lívia.
-    T.F.: Hogy bírjátok ezt a hajszát, lassan két hete minden délelőtt itt
vagytok.
-    C.L.: Bírjuk, legalábbis én bírom…
-    S.L.: Régóta csináljuk, megedzőztünk mára már. Több mint egy éve ide járunk már.
-    T.F.: Mit vettetek észre magatokon, erősödtetek, kitartóbbak lettetek, fogytatok netán?
-    C.L.: Erősödtem, fogytam, megerősödtek az izmaim és lehet, hogy a csontozatom is.
-    T.F.: És a fiúk mit szólnak hozzá: hogy a tánc mazsorett, előny a diszkóban?
-    S.L.: Lehet, de mi nem járunk oda. Annak biztosan örülnek, hogy mozgunk, tornázunk.
-    T.F.: Ők járhatnának ide?
-    C.L.. Elférnének itt, de nem jelentkeztek… Még!
-    T.F.: Nem lesz-e baj, huszadikán a meleggel?
-    S.L.: Ennyi edzés után szerintem nem. Igaz: reggeltől estig táncolni, az kemény, de menni fog.
-    T.F.: Milyen legyen az idő, mit szeretnétek?
-    C.L.: Süssön a nap, persze ne ilyen erővel, de én azt láttam tavaly is, hogy a közönség számít, nem az időjárás, ha sikerünk lesz, bárhogy süthet a Nap!
-    T.F.: Kívánom, legyen. Hányan lesztek?
-    S.L.: Nyolcan, tízen, de lesznek sztepp-táncosok is…

-    T.F.: Evelin! Küldött-e már el valakit? Jelentkezett, nem vált be, és kérem, ne azokról beszéljünk, akik fegyelmezetlenek!
-    P.E.: Nem, nagyon-nagyon türelmes vagyok, a végsőkig küzdök, hogy a jelentkező köztünk maradjon.
-    T.F.: De a felelősség nagy, egy-két „ügyetlen” elronthatja az egész produkciót!
-    P.E.: Ez így van, most is van egy kislány, akinek nem sikerülnek a próbálkozásai, nem is egészséges teljesen, gondolkodom, mert mi nagyon jó műsort adunk, éppen emiatt ez most vagy dilemma, hogy a Virágkarneválon mi legyen vele… A kicsiknek megbocsájtják a hibákat a felnőttek, de a nagyoknak sokkal jobban vigyázniuk kell!
-    T.F.: Itt aprómókusok is vannak, hány évesen lehet ide járni?
-    P.E.: Három éves kortól fogadjuk a gyerekeket, de minden apróság más, az egyik három-négy évesen meghaladhatja az ötéveseket, a másik idősebb lehet és ügyetlenebb! Próbálok mindenkit egy szintre hozni, mert nem akarom, hogy bárki megbántódjon, érzékeny ember vagyok, vele, aki ügyetlenebbül mozog, azzal többet foglalkozom és kérem, hogy otthon is gyakoroljon.
-    T.F.: Hogy érzik magukat ebben a Házban?
-    P.E.: Több helyen voltunk már, nagyon szeretünk itt lenni, olyan termünk van, ami igazán megfelel nekünk, máshol alig fértünk el, levertük a falat, kivertük az ablakot. Zászlót dobálunk, botozunk, ehhez tér kell! Ez a Ház óriási, az itt dolgozók nagyon kedvesek, én is szeretem őket, remélem, hogy mindig itt maradunk…
-    T.F.: A középiskolába’ kerülők gyakran elmaradnak, hiszen ott már a tanulás, az önmagukra találás fontosabb, no és a párkapcsolatok…
-    P.E.: Ez így van, ami engem bánt, hogy „elmaradnak” de nem állnak elém, hogy ez és ez van… Szerencsére mindig jönnek a kicsik!
-    T.F.: Ne fejezzük be szomorú dologgal: szereplések, külföld?
-    P.E.: Olaszországban kétszer és Lengyelországban is voltunk már, de előtte keményen megdolgoztunk a sikerért, most Virágkarnevál következik, de novemberben újra Lengyelország a cél, ezek a nagy élmények, kicsiknek, nagyobbaknak…
-    T.F.: Két dologra még ki kell térnünk, amit azért kell fizetni, hogy valaki itt táncolhasson, az nem egy ökör ára és fontos: az apróbbakat hozzák-viszik a szülők, nagyszülők.
-    P.E.: Nem, nem, a foglalkozás díja nem visszatartó erő, a szülők és a nagyszülők áldozatvállalása pedig példamutató - de a lányok kitartása az igazán fontos: irigylendő!
-    T.F.: És mi lesz augusztus 20-án, a Karneválon, ha negyven fokos hőség  lesz, az aszfalt meg ilyenkor ötvenfokos. A Nagyállomástól a Stadion hat kilométerre van, és közben többször táncolni is kell!
-    P.E.: A Szupersztár Mazsorett- és Táncegyesület előtt nincs akadály! - rengeteg edzést tartunk és nagyon készülünk a felvonulásra. Még soha nem történt olyan, hogy valaki menet közben rosszul lett, azért dolgozunk keményen, hogy bírják a gyerekek! Naponta ötven táncot „lenyomunk” öt óra alatt és ezzel nő az erejük és a Virágkarneváli „próbát” is jól bírják majd.
-    T.F.: Most naponta ide járnak, de mikor vannak máskor a táncórák?
-    P.E.: A nagyoknak, de a kicsiknek is kétszer két óra van egy héten, a Faraktár utcában, a Vasutas Művelődési Házban - én csak így mondom -, szeptemberben délután is találkozunk azokkal, akik a jövő évi Karnevál szereplői lehetnek, de a részleteket megtudhatják az 52 – 310-993-as … telefonszámon…
-    T.F.: A 20-i fellépésen tehát nem lesz baj!
-    P.E.: Alaposan felkészültünk - akik ott lesznek, láthatják majd, kitesszük a szívünket-lelkünket és táncolunk!


Debrecen, 2015. augusztus 14.
                                                                                Tornyi Ferenc

A beszélgetés word formátumban letölthető a: http://www.vmuvhaz.eoldal.hu/cikkek/letoltheto-dokumentumok.html oldalról

unnamed--1-.jpg

unnamed--2-.jpg

unnamed--3-.jpg

unnamed--4-.jpg