Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Beszélgetés Kardos Ilonával a II. VOKE Musical és Színjátszó Fesztiválról

Mit tetszenek itt csinálni?

 

VOKE Musical és Színjátszó Fesztivál

 

Tornyi Ferenc.: A VOKE Egyetértés Művelődési Központja intézményvezetője Kardos Ilona, az asztalán fekvő plakátnak két üzenete van: az egyik az, hogy jöjjenek amatőr színtársulatok Debrecenbe' – megmutathatják itt magukat, és jöjjön el a közönség őket hallani-látni ingyen, belépőjegy nélkül s örüljön a lehetőségnek a szereplőkkel együtt…

Kardos Ilona: Mindkettő igaz, annyit az előzményekről, hogy mi VOKE Művelődési Ház vagyunk, ami azt jelenti, a Vasutasok Országos Közművelődési Szabadidő Egyesületének tagintézményeként  - tizenhatan vagyunk egyébként az országban -, távol egymástól, ezért kitaláltuk, hogy csináljunk olyan közös rendezvényt, ami hasonló köröknek a bemutatkozását lehetővé teszi. Tavaly nyertünk erre pénzt is, a „Nemzeti Kulturális Alap” jóvoltából, három eseményre. Találkoztak már az énekkarok, bemutatkozhattak a fúvószenekarok is, most pedig az amatőr színjátszók jönnek el újra Debrecenben. Vannak olyan színjátszókörök és „zenés csoportok” stúdiók, akiket már tavaly is össze tudtunk hozni egy fesztiválra. Itt Debrecenben működik két olyan színjátszó csoport - az Alföld és az Abakusz -, akik házigazdái ennek az eseménynek, meg ugye rendelkezünk azzal a színházi és technikai felszereltséggel, ami egy ilyen fesztivál megrendezését lehetővé teszi.

T.F.: Tavaly indult ez?

K.I.: Igen, az volt az első VOKE musical- és színjátszó fesztivál, hat csoportot tudtunk összeszedni, akik közül többen az idén is visszajönnek, de cserélődnek a szereplők, jönnek az idén például Dunakesziről is. A nézők tavaly lehettek volna többen is, de ezek a színjátszók amatőrök. Ugyanakkor  ők maguk is jónak ítélték a rendezvényt és azért is szerveztük meg az idén újra. Persze voltak olyan együttesek, akik nem léptek föl még ilyen színházban és ilyen színpadon, akadt olyan csoport is, amelyik az előadótermünket választotta, ott mutatták be a produkciójukat.

T.F.: Ott érezték jól magukat?

K.I.: Igen, de az a lényeg, hogy ezek a csoportok meg akarják mutatni, hogy mit tudnak és nagyon jó dolgok születnek ezekből a próbálkozásokból. Az „Alföld”- színpad nagyon jó volt és elképesztő tehetségek vannak például az „Abakusz-gyerekek” között is. Vagy a záhonyi musical-együttes - ők most is jönnek -, kiváló, helyén lévő hangokkal, fantasztikus produkciót adott elő. Most egy „profi” csapat is jöhet - részvételük még nem biztos -, a pesti Broadway musical-stúdió, ők a „Vasutas Zene- és Képzőművészeti iskola” hallgatói -, az Operett-színházzal állnak szerződésben és ott is játszanak, emiatt nem lehet tudni, hogy az október 17-ei napjuk szabad-e vagy nem. (Az interjú óta kiderült, hogy itt lesznek! - a szerk.)

Most azt szeretnénk, hogy nagyobb közönségünk legyen! - viszont tudjuk, hogy Debrecenben rengeteg a rendezvény, ehhez hasonló típusú is, ám még is fontos, hogy a színházat közelebb vigyük a gyerekekhez, fiatalokhoz, mert látható: van most egy generációváltás, és azt szeretnénk ha a színház megítélése köreikben javuljon. A fiatalokat szeretnénk becsalogatni, hogy nézzék az internet, a filmek mellett az emberekhez közelebb álló előadásokat is, amikor az ember áll az emberek előtt a színpadon.  Teljesen más élmény, másfajta katarzis.

T.F.: Vajon nem azzal van a baj, hogy ami - ez esetben itt is -, ingyen nézhető, az a közönség számára értéktelenebb, mint ha fizetni kellene érte?

K.I.: Műfaja válogatja! Amikor fiatalokról beszélünk, akkor az ingyenesség nem olyan taszító. Az igaz, hogy értékrendünket meghatározza a pénz, ha sokat kérnek valamiért  - hisszük -, hogy az biztos nagyon jó! Csak hogy ez nem igaz! Sok ága-boga van ennek, van akinek a műfaj nem tetszik, vagy nem tudott a Fesztiválról, elég, ha rossz az idő, sokaknak már nincs kedvük kimozdulni… Ingyenes? Csinálunk egy gyermeknapot, az is ingyenes és még is rengetegen voltak! Fizetni kell például a vasútmodell-kiállításra, százak jöttek!

De legalább ilyen törekvés az, hogy a VOKE Művelődési Házakat összefogja, erősíti ez a rendezvény is - és ez fontos -, mert sokan nem is tudják, mi az a VOKE, de ha azt mondod: Vasutas Művelődési Ház, mindenki érti Debrecenben, hogy miről beszélsz...

T.F.:  Honnan van rá pénz, hiszen utazni kell, enni-inni…

K.I.: Megint a Nemzeti Kulturális Alaphoz fordultunk, szerencsénkre ismét nyertünk egy kis pénzt, ebből az utaztatást, étkeztetést biztosíthatjuk, ha pedig egy picit többe kerül, akkor saját forrásból hozzátehetünk. Jó, hogy tudunk pályázni ilyesmire.

T.F.: Ez egy kiugrási lehetőség az együtteseknek is?

K.I.: Ha azt gondolod, hogy ebből országos hírű rendezvény lesz, azt nem hiszem. A Broadway-csoport Pesten nagyon ismert, vagy az Alföld Színpad Debrecenben, az Abakusz már kevésbé, de a többiek nem: ez inkább lehetőség számukra a játékra, az önkifejezésre. Van például egy nyugdíjas csapat, a szolnoki Híd-Szenior-színház, fantasztikus előadásuk volt, a férfi szerepeket is nők játsszák, nyugdíjasok és milyen nagyszerű dolog, hogy valakik éreznek magukban annyi erőt, hogy megmutassák a világnak, amit tudnak. Úgy gondolom, hogy ez egy önkifejezés és ezért csinálják ezeket a dolgokat, nem a kiugrási lehetőségért.

T.F.: Egész napos program! Kilenctől tizenhat óráig.

K.I.: Mindenkit várunk, nézzék meg, hogy csoda-dolgok születnek és tapsoljanak, ha az előadás tetszik. Az úgymond „művészek” nem akarnak többet, mint a közösséghez tartozást és azt, hogy kimozduljanak otthonról, készülnek erre a Fesztiválra és azzal búcsúztak el tavaly, hogy ilyen felszabadultan ritkán játszhatnak - éppen ezért visszavágynak. Ahol vannak ott ismerik őket, ilyenkor kimozdulnak abból a közegből, mert ha jó a produkció kiléphetnek - például a Vasutas-napon -, nagyobb közönség elé is.

T.F.: Október 17-e, kilenctől tizenhat óráig a Faraktár utca 67 szám  alatt várják, várjuk a közönséget.

K.I.: Nagy szeretettel és én hiszem, tudom, hogy nagyszerű élményben lesz részük.

 

Debrecen, 2015. október 8.

                                                                                            Tornyi Ferenc

A rendezvény a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

nka1.jpg

A beszélgetés word formátumban letölthető a: http://www.vmuvhaz.eoldal.hu/cikkek/letoltheto-dokumentumok.html oldalról