Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Beszélgetés Elek Szabolccsal a „Szatyor” debreceni egyesület alelnökével

Mit tetszenek itt csinálni?

- bemutatkoznak a VOKE Egyetértés Művelődési Központjának együttesei, csoportjai, körei…
Beszélgetések  
Tornyi Ferenc: Valamit tisztázzunk az elején: ez bio-piac, őstermelői piac, hagyományos eljárással termesztett termékek beszerzési helye?
Elek Szabolcs. A „Szatyor” debreceni egyesület alelnöke vagyok, őstermelő, ez termelői piac, ahol kevés árut előállító tagok állnak az asztalok mögött, van közöttük megfelelő dokumentumokkal megerősített bio-termesztő is, de szinte mindenki kevés vegyszerrel, hagyományos technológiával előállított zöldséget, tejet-sajtot túrót, hús-hentesárút kínál.
-    T.F.: Mit vehetnek itt, az egyre nagyobb számban jelentkező vásárlók? - mondjuk, van egy hölgy, aki tésztát árul, kínálatában teljes kiőrlésű lisztből készült  levesbetétet is vehetek.
-    E.Sz.: Ez így van, én mellette árulok, hidegen sajtolt olajakat, de a zöldség és gyümölcs ugyanúgy megtalálható, mint a tejtermékek, sajtok, a mangalicából készült füstölt húsok, kolbász, szalonna, olcsó friss tojás…
Megy a híre a piacnak, itt a legfinomabb - mondják -, a paradicsom, a paprika, a rózsakrumpli… Vannak gyógynövények, különleges ízesítők, szörpök, van vízi-torma.
-    T.F.: És van almaecet is, meg többféle zöldség, de a legnagyobb sorbanállás a füstölt mangalica-termékek asztalánál van.
-    E.Sz.: S mert az közelítünk a boltok áraihoz, olcsóbb pl. nálunk a tojás, és ugyan vannak az érték-arányhoz közelítő nehezebben megfizethető termékek is, de nálunk 10 dkg szalonna is kérhető.
-    T.F.: Mit tesznek azért, hogy a piac és a termelő, az áru minősége jó hírét ne veszítse el?
-    E.Sz.: 16 fős az egyesület, mi döntjük el, hogy ki kerülhet közénk, több fordulós az elbírálás, ennek alapja pedig a megbízhatóság, a minőség, a termesztési-dokumentáció, ezt a zöldségeskertben is ellenőrizzük, az egyesület tagjainak többsége, beleegyező szavazata szükséges ahhoz, hogy valaki csatlakozzon hozzánk.
-    T.F.: Nekem a kedvenceim a sajtok, de az még jobban vásárlásra ösztönöz, hogy itt - mert pörög a piac -, az áruk frissek!
-    E.Sz.: Azért is kellenek a piacok nekünk, mert kényszerít bennünket a folyamatos kínálatra, a sajtot, a tésztát, a rozmaringot, a tárkonyt aznap kell eladni, egy napot tán még kibír, de többet nem!
-    T.F.: Milyen termékkel lehetne ide betörni? Szinte minden - piacon keresett -, áru itt van! Például én mogyorót is láttam!
-    E.Sz.: Egyik termelőnk kertje mogyoróbokrokkal van körbeültetve, s most is lesz majd egy különleges termékünk, haltrágyával támogatott növényeket lehet majd kapni, de ez maradjon még titok-, annyit mondhatok,  lesz majd füstölt halunk is.
-    T.F.: Hidegen sajtolt olaj - ezt kínálja Ön!
-    E.Sz.: Mi nem használunk kényszerérésre ösztönző vegyszereket, így van napraforgó-olaj, mákolaj, tökmag- és lenmagolaj, illetve most lesz repceolajunk…
-    T.F.: Önök tudják: mi mire való! Mi a felhasználási módja!
-    E.Sz.: A vásárló közvetlenül a termelővel találkozik, így az előbbiek minden kérdésre megkaphatják a választ, egy „nagyáruház” áru-feltöltője, csak annyit tud: mi a termék neve, mennyi az ára.
-    T.F.: A mangalica-szalonna kész csoda - én is vettem, kisütöttem, ez nem az a tepertő, nem az a zsír.
-    E.Sz.: Süssön parázson, akkor még jobban megszereti!
-    T.F.: A „Vasutas Művelődési Ház” - VOKE -, kiváló helyszín, hűvös nyáron is, nincsenek darazsak, legyek: eshet az eső…
-    E.Sz.: Nagyon örülünk, hogy befogadtak minket, nagyon jól érezzük itt magunkat, egy kulturált helyet kaptunk - egyre szaporodó vásárlóközönséggel.
-    T.F.: Egyre nő az allergiások száma: ezért van nagy keletje, a barna kenyérnek, a burgonyás kenyérnek, a teljes kiőrlésű, tönkölybúza lisztjéből készült termékeknek, de kapható tepertős pogácsa is…
-    E.Sz.: Kinek - kinek a kedvére…
-    T.F.: Szerda a piac helyszíne a „Vasutas Művelődési Ház”, ahol fél ötkor Önök kipakolnak és itt már  kialakult egy törzsközönség : tagjai hétről-hétre várják az Önök termékeit.
-    E.Sz.: Fontos ez is, de észrevettük: számuk gyarapszik…
-    T.F.: Mit kívánjak Önöknek és a vevőiknek?
-    E.Sz.: Elsősorban jó egészséget, jó piacot - nekik, nekünk, a környéken sokan laknak, hírünk terjed, de legjobb reklám a kiváló, egyedi, finom termék…
Debrecen, 2015. augusztus 28.
                                                                                         Tornyi Ferenc

A beszélgetés word formátumban letölthető a: http://www.vmuvhaz.eoldal.hu/cikkek/letoltheto-dokumentumok.html oldalról

hevizre_hu_hevizi_piac6.jpg